Blogg/Artiklar

Om Axel Bohlin

En häst i taget

Jag kan ju inte så mycket om ridning men en sak har jag kan jag säga med säkerhet: Det är i längden ohållbart att rida på tre hästar samtidigt.

Det har ju inte hänt så mycket på bloggen den senaste tiden. Anledningen är att vi i december valde att fokusera stenhårt på Atlasbalans.

Som marknadsansvarig och allt-i-allo på ett nystartat bolag är det mycket som ska göras. Bloggen har blivit lidande, och det är väl bara att acceptera. Jag kommer skriva någon gång när jag känner för det, men just nu är det full fokus på att göra Atlasbalans så bra som möjligt.

Jag har under de senaste månaderna byggt upp hemsidan atlasbalans.se och det börjar bli ordentlig fart på verksamheten.

Update 2014:

Det har alltså inte skrivits något på typ 3 år, men till hösten väntas sidan byggas om och uppdateras.

Senaste lanseringen är av Djupvågsbehandling (djupvagsbehandling.se) och en introduktion till vad nu det kan vara hittar du här:

Annars är det bra med mig.

/Axel

Personlig Utveckling

"Det där är ju helt sjukt!"

Vi har växt upp med myten att vi ska fokusera på att förbättra våra svaga sidor – på att vi ska vara medelbra på allt istället för jättebra på något. I många fall anses alla VG som bättre än hälften MVG och hälften G.

Marcus Buckingham vill inspirera och visa vägen till hur du ska göra det du tycker är kul, det du brinner för, det du är duktig på.

Först måste du förstå problemet (förord av Hans Bohlin)

En av anledningarna till att jag älskar det jag gör är att jag får jobba med det jag är bra på.

På tisdag är årsdagen då jag bestämde mig att satsa på att göra något annorlunda. När jag tittar tillbaka på vad som hänt de senaste elva månaderna kan jag knappt förstå det. Jag hade ingen aning om att jag kunde utvecklas så otroligt mycket, både professionellt och personligt, på så kort tid.

Jag är så otroligt tacksam för chansen jag fick. Framförallt är jag tacksam för min pappa som valde att satsa på mig och för min mamma som stöttat oss.

Vill du ha mer information om Marcus Buckingham?

Han gjorde stor succé när han var med på Oprah 2008.

Klicka här och välj avsnitt fyra ”Bust the Myths” för jobba på de tre största myterna vi bär på

Inspiration

Start With Why: Kanske den bästa boken jag läst

För någon månad sedan fick jag en uppmaning av Jay Kubassek.

-”Se det här YouTube klippet där Simon Sinek berättar om varför. Gillar du det – köp boken.”

Det gjorde jag – och det var helt fantastiskt.

Sinek har studerat varför vissa företag, ledare och rörelser blir så otroligt framgångsrika – men framförallt hur de behåller sin framgång. Vad har Apple, Southwest Airlines, Marin Luther King Jr och bröderna Wright gemensamt?

Hemligheten är ett annat sätt att kommunicera, ett annat sätt att tänka, ett annat sätt att vara. De gör på ett helt annat sätt än alla andra – de pratar från insidan ut.

Start With Why förklarar enkelt och metodiskt, med många exempel varför framgångsrika företag blir framgångsrika men är också, om man läser lite mellan raderna, en exakt instruktionsbok för hur du ska få de resultat du vill ha och hur du ska hitta syftet med din verksamhet – eller vad du nu gör.

När vi först hittade Simon Sinek förändrade vi både vårt sätt att tänka, marknadsföra och kommunicera med både kunder och prospekt. När jag läste boken förändrade vi sättet att se på hela franchisekonceptet, strategin för hur vi ska expandera, marknadsföring och relation till kunder och franchisetagare. Allt blev mycket lättare och gick mycket bättre.

Simon har en vision och ett livsmål: Han vill inspirera människor till att hitta det som inspirerar dem.

Vill du ha full förståelse och en direkt handbok till hur du ska skapa ett framgångsrikt företag: Köp boken

Men det finns ett enkelt sätt att börja utforska ditt eget Varför, ditt eget syfte. Fundera på vad du skulle göra gratis, vad du brinner för, och försök hitta ett sätt att leva på det.

Inspiration

Jag tror på nya perspektiv

En av mina favoritföreläsningar var den jag såg i våras av Sir Ken Robinson som handlade om hur vi måste förändra vårt sätt att se på oss själva och på att se på utbildning.

Det här klippet gjorde mig glad – det finns så fantastiskt kreativa sätt att presentera information. Det här är värt att se bara för de fantastiska presentationerna:

Inspiration

Humor för Män – "Oj vad vi skrattade"

Erik skickade ett gott skratt:

Bäste  programleverantör!

Förra året uppgraderade jag från Flickvän 7.0 till Hustru 1.0.

Så fort jag hade installerat programmet märkte jag att det började kräva att jag skulle installeraBarn 1.1, 1.2 och 1.3.

Det tog en massa tid och krävde en massa resurser. Det stod det inget om i programspecifikationen. Dessutom installerade sig Hustru 1.0 i alla andra program och dyker upp så fort jag startar datorn och övervakar alla mina aktiviteter.

Gamla program som Pokerafton 10.3, Fyllefest 3.5 och Söndagsfotboll 5.0 fungerar inte längre. När jag försöker starta dem får jag felmeddelandet: ’Du har utfört en otillåten aktivitet. Stäng genast ner alla program som inte stöds av Hustru 1.0 !’

Det är omöjligt att hålla Hustru 1.0 i bakgrunden medan jag Försöker köra några av mina favoritprogram. Jag har funderat på att återgå till Flickvän 7.0, men jag kan inte ens avinstallera Hustru 1.0. Kan ni hjälpa mig? Tack på förhand!

’Frustrerad och förvirrad’

Svar från leverantören :

Bäste Frustrerad och förvirrad, Problemet du beskriver är mycket vanligt och många klagar över samma sak. Orsaken till problemet är ett grundläggande missförstånd. Hustru 1.0 är inte, som många män tror, ett nytto- och underhållningsprogram, utan ett operativsystem som är designat för att styra allt.

Att försöka gå tillbaka till Flickvän 7.0 när Hustru 1.0 är installerat är dömt att misslyckas. Några har försökt med att installera Flickvän 8.0 eller Hustru 2.0, men det har slutat med att de fått fler problem än vad de hade med Hustru 1.0.

Vi rekommenderar att du behåller Hustru 1.0 och försöker göra det bästa av situationen, samt att du eventuellt läser hela kapitel 6 i manualen
’Vanliga programfel’. Datorn kommer att fungera perfekt så länge du tar ansvar för alla systemfel, oavsett vem som har förorsakat dem. Det
räcker med att du skriver: / FÖRLÅT, så återvänder styrsystemet till normaltillståndet. Hustru 1.0 är ett storartat program som dock kräver ett visst mått av underhåll.

Du kan försöka med att köpa tilläggsprogram för att öka funktionaliteten. Vi rekommenderar Blommor 2.1, Choklad 5.3 eller i extremfall mjukvarupaketet Päls 2000.

Vi avråder å det bestämdaste från att installera Älskarinna i kortkort 3.3 eftersom detta program inte stöds av Hustru 1.0 och kommer att resultera i att Hustru 1.0 avinstallerar sig själv och därmed avlägsnar 50 % av systemresurserna.  Älskarinna i kortkort 3.3 kräver själv stora systemresurser, som inte finns kvar efter det att Hustru 1.0 har avinstallerat sig själv.

Vänligen VSN

Inspiration

Hur ofta laddar du mobilen? Hur ofta laddar du…

Det händer och det händer ofta – batteriet tar slut.

Både som människa och som entreprenör stöter jag på ständiga motgångar – och jag tror inte att jag är ensam om det.

Hur ofta händer det att något inte går riktigt som man tänkt sig? Hur lätt börjar man ifrågasätta om man gjort rätt, om man verkligen är på väg åt rätt håll?

Att vara 19 år och börja bygga ett franchisekoncept för 500 franchisetagare parallelt med att lära sig något helt nytt i form av internetmarknadsföring och dessutom sälja produkter och tjänster – med sin pappa (!) – har inte varit en dans på rosor. Vi har gjort otroligt många misstag, bränt broar, betalat tusentals kronor i marknadsföring som ledde till absolut ingenting och det tog oss 6 månader att sälja för våra första 200 000 kr och även om vi gjort över 90% och har franchisetagare i kö så är framgången inte bärgad – det tar tid, det tar energi, det är otroligt mycket motvind.

Men framgång är något du förtjänar – det som är värt att ha är värt att jobba för.

Om det så tog 2 år, 3 år eller 5 år – så skulle vi inte ge upp, för det är det enda sättet att misslyckas.

Hur laddar du dig själv?

Jag är så otroligt tacksam över att jag haft John Jackson i telefon varje vardagmorgon de senaste 9 månaderna. Av alla verktyg, strategier, planer för att tjäna hundratusentals kronor i månaden, hjälp och support, webinars, livekonferenser och automatisering som finns i Carbon Copy PRO så tror jag nog att Wake Up Call med John Jackson, måndag-torsdag 16:30 (jag lyssnar inspelat dagen efter) är det som är värt absolut mest.

Låt mig förklara

En vanlig onsdag satte jag ivrigt upp massvis med annonskampanjer på Facebook – sjukt billiga leads, sjukt bra resultat. Men en kampanj, den jag hoppats mest på, gick åt skogen – den blev avstängd. Just den dagen råkade det vara så att den lilla motgången var droppen som fick bägaren att rinna över. Jag tappade all motivation, all drivkraft.

På väg till Sollentuna för att diskutera om jag faktiskt var helt dum i huvudet som gjorde det jag gjorde lyssnade jag på 16 minuter inspelad Wake Up Call med John Jackson från CCPRO. Ironiskt nog pratade han om misslyckanden.

Det han sa på de 16 minutrarna fick mig inte bara på bättre humör – jag lyckades vända mitt perspektiv. Istället för att se det som en motgång och ett misslyckande fick jag lära mig något. Samma kväll började jag föra anteckningar, en sorts dagbok, över vad som varit roligt och vad jag lärt mig – för att påminna mig själv om att jag tar mig framåt.

Succé händer inte över en natt, Rom byggdes inte på en dag – allt tar olika tid för olika personer och den dag du inser det kommer du få ett lyft i både ditt liv och ditt arbete.

De första 10 gångerna jag lyssnade på Wake Up Call tyckte jag att det var överskattat – varför behöver jag det här? Men ALLA ledare inom CCPRO, även de som tjänar över 1 miljon dollar – passivt (!) – tar sig tid att lyssna, 15-20 minuter varje dag. Något som jag lärt mig av Carbon Copy PRO är att göra som proffsen gör. Så jag började lyssna och har inte missat ett samtal sen dess.

Jag laddar min telefon när batteriet tar slut, men ibland när det är 30% kvar för att jag inte vill att den ska dö. Wake Up Call är mitt sätt att ladda mig själv, ibland när jag är slut, men oftast för att jag inte vill att min motivation ska dö.

Vad laddar du med?

 

Här kan du lyssna på Wake Up Call från torsdagen den 21 oktober. Halvvägs in får du höra om Adrian Heinz och där började i alla fall jag bli riktigt inspirerad.

Wake Up 10-21-10

 

Internetmarknadsföring

Marknadsföring med Twitter

Twitter är ett fantastiskt sätt att dela med sig av saker man tycker är intressant och roligt. Som marknadsföringsplattform är twitter extra roligt då det tvingar dig att vara kreativ. Hur ska du skriva en annons, som inte är en annons utan information till någon om att du har eller har stött på något värdefullt, samtidigt som det måste vara lockande nog för att någon ska klicka på länken, samtidigt som det inte ska gå för långt ifrån din stil och din profil du byggt upp… På 140 tecken.

Twitter är en perfekt start för någon som är ny inom marknadsföring på internet eftersom det tränar just kreativitet, copywriting och samtidigt bygger på ett kunskapsbas av videos, artiklar och citat som du har direkt användning för senare.

Twitter växer och växer. Idag är det en självklarhet för alla globala internetmarknadsförare med självaktning.

I Sverige har det dock inte slagit igenom ordentligt då Facebook dominerar, men som jag skriver i artikeln nedan (följ länken) så är det inte så många som har förstått själva grejen med Twitter än.

Många politiker har försökt men blandar som vanligt ihop personlig branding med försäljning, de glömmer bort att de ska leda folk till att välja själva och inte pracka på folk just deras budskap.

Efter att ha följt mig på Twitter ett tag skickade TaWand Allen ett medelande till mig. Hon var fascinerad över vad jag delade med mig och bad mig medverka i hennes internationella radioshow. Jag blev helt chockad. Va? Jag? En simpel 19 åring som knappt kommit igång? Men jag medverkade, det som skulle vara en halvtimmas radioshow blev en timma och framförallt var det riktigt kul. (tydligen har TaWand-talk bytt kanal någon gång sedan juni. Ska leta efter ljudfilen)

Läs mer om hur Twitter fungerar och få tips på hur du kommer igång (på engelska)

Inspiration

Varför gör du det du gör?

När jag fick min första anställning för ganska precis ett år sedan var jag överlycklig. Bra ingångslön, roligt meningsfullt arbete (elevassistent åt utvecklingsstörda gymnasieelever), härliga arbetskamrater, heltid…

Några månader senare tänkte jag: shit, är det såhär? Jobbar man 5 dagar för att vara ledig 2? Ska man vara trött på kvällen, trött på helgen? Ska man dessutom jobba 47 veckor/år? Det är 64% av alla dagar på ett helt år.

Fast anställning må vara drömmen för många och det har jag full respekt för, men det var ingenting för mig.

Det jag däremot vill fråga är varför du gör det du gör.

Att ställa sig själv mot väggen och verkligen fundera på vad som motiverar dig, vad som gör att du går upp ur sängen. Vem gör du det för. Dig själv?

Många fastnar i rutiner, i cirklar. Ofta grundar sig dessa på helt absurda scenarier som egentligen har roten i att de inte vet vad de gör. Vad är mest värdefullt för dig, egentligen? Säg inte pengar för pengar i sig är ingen drivkraft, det är i så fall vad pengarna kan göra. Men gör du det bästa av dina pengar, spenderar du tid med det som är mest värdefull? Känner du dig skyldig för att du inte gör det? Fråga dig själv varför du gör det du gör och fråga dig själv om det är värt det…

”sometimes we get caught up in just earning so much money to buy our kids these things because we’re guilty because we spend to much time to earn so much money” – peter bielagus

Idag är det måndag, jag har just ätit en fantastisk frukost, dricker kaffe och lyssnar på just peter bielagus.

Idag ska jag spela in film och skissa på hemsidor. Roligast av allt ska det bli att ringa alla nya intressenter. Jag har kommit på mig själv med att älska att prata med personer på telefon. Det är en fantastisk chans att lära känna människor, ta reda på deras ”varför”.

Måndag är kanske min favorit dag på veckan. Idag ska jag ha kul.

/Axel Bohlin

Personlig Utveckling

Think And Grow Rich (och få en gratis bok)

Efter många om och men började jag till slut läsa boken Think and Grow Rich av Napoleon Hill. Boken sägs ligga bakom majoriteten av all modern coaching och personlig utveckling så det är verkligen en bok man ”borde ha läst”.

Boken skrevs av Napoleon Hill på ett uppdrag från Andrew Carnegie, en man som ofta nämns som historiens näst rikaste man. Carnegie ville utveckla en framgångsformel så att alla människor själva kunde nå exakt ditt de ville. Carnegie blev känd som en stor filantrop, väldigt intresserad av utbildning och att hjälpa och inspirera andra människor (läs mer här: http://en.wikipedia.org/wiki/andrew_carnegie)

Hill fick i uppdrag att intervjua de 500 mest framgångsrika amerikanerna i början av 1900-talet inklusive bl.a. Henry Ford, Thomas Edison och John D. Rockefeller. Hill jobbade på sammanställningen i över 20 år och kom 1937 ut med resultatet – boken ”Think and Grow Rich”

Efter att äntligen tagit tag i läsandet slogs jag direkt av en vilja att verkligen läsa boken och applicera de samlade kunskaperna på mitt liv. Det bästa sättet att göra det på, enligt Hill, är att forma en studiegrupp, ett master mind team som tillsammans läser boken och diskuterar vad det innebär.

Idén kommer bli verklighet. Vi letar just nu efter de som är intresserade. Vi kommer träffas varje vecka, centralt i Stockholm, en timma eller två. Skicka ett mail om du är intresserad – bohlin.axel@gmail.com

Kravprofilen för att få vara med är att du är seriös och att du vill något. Personkemin bör också stämma. Vi är främst personer mellan 20-25 men alla är förstås välkomna att ansöka för övervägande om att få vara med. Det kostar ingenting förutom den tid vi bestämmer oss för att lägga ner. Vi satsar på att vara mellan 4 och 8 st så först till kvarn eller nåt.

Bor du inte i Stockholm men gillar idén? Kolla runt bland människor omkring dig och se om du kan starta en egen studiegrupp – att utbyta idéer med andra människor är ovärderligt.

Think and Grow Rich är en så pass gammal bok att den numera inte är upphovsrättsskyddad.

Den engelska versionen kan du ladda ner genom att klicka här:

Think and Grow Rich av Napoleon Hill (PDF)

/Axel Bohlin

Personlig Utveckling

Hur du förändrar den ursprungliga tanken (a.k.a. hur du…

Hur förändrar man en förprogrammerad hjärna?

Alla säger samma sak: – För att nå dit du vill måste du förändra dig själv, du måste utveckla dig själv. Citat som ”För att få något du aldrig haft måste du göra något du aldrig gjort” (Jim Rohn) och ”Du kan aldrig lösa ett problem genom att tänka på samma sätt som när det skapades” (Albert Einstein) sprids över vår bransch, eller egentligen alls branscher som handlar om personlig utveckling eller att prestera. Dagliga vanor, visualisering av mål, gör något bra för någon utan att förvänta dig något tillbaka.

Det finns bara ett problem. Vi är programmerade sedan den dag vi landade på den här planeten. Programmerade till att inte tycka att vi är bra, att vi inte räcker till och framförallt att vi inte ska vara stolta och stå upp för oss själva.

De kallas själv-sabotage. Vi gör det hela tiden. Det är den där rösten som säger att du inte duger, tanken som för bort fokus från det som verkligen tar dig framåt. Om du undrar varför saker och ting inte går som du vill, varför du inte har de resultat du egentligen förtjänar… Fråga dig själv.

Jag märkte själv av det här, det var lite skrämmande. Trots att jag varje dag matar mig själv med affirmationer, visioner och positiva människor. Trots att jag varje dag skriver ner vad jag gjort och vad jag lärt mig för att se framsteg, för att påminna mig själv om att jag och verksamheten går framåt, till och med med stora steg. Trots allt det där känner jag ibland att det är hopplöst, jag känner mig nere. Varför?

Igår hade jag som uppgift att skriva ner fem egenskaper som gör mig till en fantastisk person. Trots bra självförtroende: det var inte det lättaste. Prova själv. Den där ursprungliga tanken, den där rösten i bakhuvudet dyker upp och säger ”skryt inte nu, du ska inte tro så mycket om dig själv”. Samma tanke som säger ”du klarar inte det här” ”pengar är en bristvara” ”du duger inte”.

Så hur förändrar man det här?

Genom att handla innan tanken hinner med.

Tänk dig att du passerar en tiggare. Din absolut första känsla, intuition, säger ”skänk pengar”. Men sen kommer tanken och förstör. ”jag har bara en 50 lapp, de är för mycket” ”men vänta har jag inte en femma?” varefter du gräver i fickan och hittar en enkrona och skäms lite över att du inte ger mer. Du tar upp 50 lappen men märker att du redan gått förbi tiggaren och nu är det för sent.

Istället för att handla, istället för att skänka glädje, göra någons dag, skicka ut en signal att du är framgångsrik nog att skänka pengar saboterar du denna möjlighet att ”vara” den framgång du eftersträvar.

Det blev ett ganska långt inlägg som jag skriver här från bussen, men det här hände mig nyss. Jag tog strid mot min ursprungliga tanke och skänkte glädje och hopp till någon som har mindre en jag. Det känns bra, jag vill göra det igen.

Min utmaning till mig själv, och vem som nu vill anta den: gör något gott för någon idag, men gör det med vetskapen om att denne aldrig kommer kunna betala tillbaka.

Och jobba på att förändra din ursprungliga tanke.

Och… Ha en underbar helg.

/Axel